• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/tabusalcom?ref=hl
  • https://twitter.com/tabusal
Edip Yüksel
yuksel@19.org
ANNELERE/BABALARA 19 KURAL
13/11/2014

"Edip, sen kimsin ki bize "harika öğrenci" yetiştirme konusunda nasihat veresin? Eğitim Bakanı mısın?" diyenleriniz olabilir… Bu da normal… Türkiye’de eğitim-öğretim yılı henüz yeni başlamış sayılacağından, siz anne-babalara belki fayda sağlayabilir düşüncesiyle bazı önemli bulduğum hususları burada paylaşmak istedim…

Çocuklarımız, eş olarak seçtiğimiz kişi ile ortaklaşa Allah'ın bize bağışladığı en büyük nimetlerdendir. Onları çevre baskısına, despot öğretmenlere rağmen en iyi biçimde yetiştirmek görevimizdir. Öğrenmeyi seven, meraklı, çalışkan, merhametli, barış ve adalet için yüreği atan, kötü alışkanlıklara karşı bilinçli ve kararlı tavır gösteren ve yüksek ideallere sahip erdemli çocuklar...

İşin ilginci, bunu gerçekleştirmek için kontrolcü olmamalıyız. Kendi görüş ve isteklerimizi zorla dayatmamalıyız. Bize olan saygılarını kaybettirmeden onlarla arkadaş olabilmeliyiz. Onlara karşı hoşgörülü olmalıyız, ama bazı acil durumlarda öfkelenmeden bir anne ve baba olarak müdahale edebilmeliyiz. Başarıları için sürekli ilgi ve sevgi göstererek çocuklarımıza güven vermeliyiz ve konuları sükunetle akıl ve mantık yoluyla ve bilimsel veriler ışığında tartışmalıyız. 

Çocuklarımızdan da yeni şeyler öğrenmeye ve kendimizi düzeltmeye açık olmalıyız. Dayatma ile biçimlenmiş çocuklar psikolojik yönden, genelde ezberletme ile bilgilendirilmiş çocuklar zihinsel yönden yaralanır, zedelenir. Çocukken duygusal ve entelektüel gelişimleri engellenen ve çarpıtılan kişiler hayat boyu sıkıntılar çeker. 

Eğer çocukken yaralanmış ve zedelenmişsek kendimizi tanımaya çalışmalı ve zaaflarımızı mümkün mertebe kontrol altına almaya ve onları çocuklarımıza yansıtmamaya çalışmalıyız. Bunun için Allah'tan yardım istemeliyiz.

Çocuklarını zamanında yatağa girmeye alıştır.

Çantalarını organize etmelerine yardımcı ol. Her ders için ayrı renkten klasör al. Çantasında mutlaka kalem, kâğıt, silgi bulundurması için arada bir kontrol et.

Okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı yapsınlar.

Okuldan döndüklerinde üstelemeden, ama merakla neler öğrendiğini sor. Konuşma arasında, sevdiği ve sevmediği arkadaşlar ve öğretmenler hakkında bilgi al.

Kötü not aldıklarında destekleyici ol. Yeteneklerinin ve potansiyelinin aslında bu düşük nottan çok daha yüksek olduğunu hatırlat; çalışırsa çok daha iyi not alabileceğine güvenin tam olduğunu bildir. Bilmediği sorular, konular olursa kendisine yardım edebileceğini veya başka birini bulabileceğini söyle. İyi not aldığı vakit ise başarısını abart ve heyecanla kutla.

Çocuklarına yüksek hedefler hayal etmeleri için yardımcı ol, güven ver. Mutluluğun sırrını da sık sık hatırlat: "Kazandıklarınla şımarma, kaybettiklerinden ötürü umut kesme."

Ödev konusunda çocuklarını paylama. Sevdikleri bir oyunun ortasında onu ödev yapmaya çağırma. İlla oyununu keseceksen başka bir şey için, örneğin akşam yemeği için kes. Aksi taktirde okuldan, kitaptan, öğrenmekten soğutur, hayat boyu zarar verirsin… İlk günler, aylar ve yıllardaki duygusal durumu kafasına dayatılarak sokulmuş birkaç bilgi kırıntısından çok daha önemlidir.

Arkadaşlarının isimlerini öğren, tanımaya çalış… Çocuğun fark etmeden sosyal mühendislik yap. Ortaokulda arkadaşları senden daha çok etkiye sahiptir.

Haftada bir öğretmenleriyle çocuğunun akademik, kişisel ve sosyal durumunu konuş. Arada bir sınıfına gir ve birkaç saat gözle.

Çocuğunu kolla, ama öğretmenleri ve idareyi düşmen belleme… Çocuğunun anlattıklarına kulak ver; ama her anlattığının doğru olduğuna hemen karar verme.

Video oyunları oynamasını kavga etmeden önlemeye çalış. Başaramazsan video oyunlarının zararları konusunda araştırma yap ve çocuğundan da araştırma yapmasını iste. Birlikte bu konuyu tartışmak için bir gün belirle ve tartış. Hafta içinde ve Pazar akşamları video oyunlarını yasakla.

Çocuğun kritik düşünmesin teşvik et. Birlikte kitap okurken sürekli sorular sor; "niye?" soruları dahil.

Herhangi bir anlaşmazlıkla mantık, bilgi ve delile dayanan tartışmaları teşvik et. Onu dinle. Haklı olduğu vakit hak ver. Yanlış isen, yanlışını kabul et ve düzelt. Böylece ona bu konuda iyi bir örnek olmuş olursun.

Çocuklarını okul dışında sanat, spor ve çeşitli hobilerle tanıştır. Müzik, resim, tiyatro, futbol, basketbol, yüzme, satranç gibi aktiviteler için çocuğunu çeşitli kurum veya kulüplere yazdır, teşvik et. Kardeşler arasında birbirini destekleyici bir ilişkiyi teşvik et.

Birlikte güzel filimler seyret. (Liste)

Alkol, sigara ve kumar gibi kötü alışkanlıkların varsa bir an önce terk etmek için çalış. Bu gibi alışkanlıkların bireye ve topluma verdiği zararları anlat, göster.

Eşine saygılı ol ve çocukların önünde bağırıp çağırma, kavga etme.

Çocuklarını daha yoksul olan mahallelere, sığınaklara, yetimhaneler götür ve onlara yardım etmesini sağla. Böylece sahip oldukları nimetleri daha çok takdir ederler.

Çocuklarına harcırah verdiğinde bunun bir miktarını yoksullar için ayırmasını hatırlat. Çocukların A (Pekiyi) alınca, bu nimetin bir zekatı olarak sınıfında düşük not alan bir arkadaşının notunun yükselmesi için onunla birlikte derslere çalışmasını ve notunu yükseltmesi için yardım etmesini teşvik et.

NOT: İlgili yazı, "Harika Öğrenci için 57 Basit Kural: Öğrencilere 9, Annelere/Babalara 19, Öğretmenlere 29 Kural" adıyla inşallah bu yılsonu yayımlanacak kitaptan yazargah.com için yaptığım kısmi bir alıntı



1012 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Yoktan Var Olan Evren - 25/07/2017
Lawrence Krauss: Yoktan Var Olan Evren
Ergenlere Rastgele Öğütler - 02/12/2016
...
“Sen olmasaydın bir hiçtik” - 07/09/2016
...
Kuran’a Uygun Hadis Safsatası - 07/06/2016
İlk başta anlamlı bir tez gibi geliyor ama üzerinde düşündüğünüzde anlamsız, yararsız ve hatta zararlı bir söz olduğunu anlarsınız…
Kur'an'a Göre Namaz - 29/03/2016
...Hadis ve Sünnet kaynaklarındaki yüzlerce çelişkiyi, saçmalıkları, palavraları eleştirdiğimizde onların mukallit ve mürit savunucuları bize sürekli olarak şu eleştiride bulunmaktadırlar: “Hadisler olmazsa namazı nasıl kılacağımızı nereden öğre...
Amerikan Janusu - 14/09/2015
Aşağıdaki makalenin İngilizce orijinalini (The American Janus) 2010 yılında yazdım ve yayınladım. Asıl muhatabı Amerikan halkıdır. Norşin’den Arizona’ya adlı otobiyografimin son bölümü için seçtiğim bazı makaleler arasında.
Norşin’den Arizona’ya... - 24/05/2015
Bu kitapta, senin ve benim Efendim, tüm kâinatın Efendisinin bana olan nimetlerini seninle paylaşacağım.
Hemmam’ı İşitmediniz mi Zındıklar - 29/04/2015
Uyduruk hadisleri savunmak için hadisçiler uyduruk “sahih” hadis kitaplarından önce hayali bir hadis kitabı da uydurmuşlar… Ve yüzyıllar sonra onu Pakistanlı Hamidullah keşfetmiş...
Dünyanın en Mutlu ve en Özgür İnsanıyım. - 22/03/2015
Dünyanın en Mutlu ve en Özgür İnsanıyım. Siz de Olabilirsiniz!
 Devamı