• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/tabusalcom?ref=hl
  • https://twitter.com/tabusal
Uğur Karaca
Devlet Anlayışındaki Doğu ve Batı Farkı
01/10/2016
Batı'da devletin kuralları bellidir ve mekanizmayı işletenler pek bir şey kazanmaz. Üst düzey siyasetçi veya bürokratlar, devletin ilkeleri çerçevesinde kısıtlı bir alanda çalışır. İdareci bir mesleki faaliyet olarak çalışır ve gerekirse de bu iş bırakılıp başka bir işe geçer.

Doğu'daki devlet mekanizmasının kuralları esnek olduğundan, siyasetçi-bürokrat-asker ve dini gruplar bu mekanizma içinde etkin olarak kendilerine paye ve para yolları arar. Batı'da bilgi-beceri ile bir yerlere gelmek mümkün iken, çıkar çatışmalarının yoğunlaştığı doğulu devlette bir ekip gücü olmadan bir yere gelmek güçtür.

Doğu toplumlarında, devlet mekanizması içinde bireysel güçlere yer yoktur. Birey yetenekleri ne olursa olsun, arkasına bir güç almadan veya bir güce kayıtsız şartsız teslim olmadan ciddi mevki elde edemez.

Batı toplumlarında güçlü bireyler siyaset ve bürokraside yer bulur, yeterli tatmini görmez veya enerjileri azalırsa da kolayca bırakır. Doğu toplumlarında ekip ve büyük çabalarla gelinen ve şöhret-para kaynağı olan makamlar, ölmedikçe terk edilmez.
Batıda sadece sermaye etkilidir ve siyaset-bürokrasi oturmuş konumu ile sermayeyi büyütmek şartı ile çalışır. Doğu'da ise sermaye yine en tepededir, lakin siyaset-bürokrasi-asker ve din adamı sınıfı işe maydanoz olur.

Sermaye, ülkeleri ve dünyayı dizayn etmede çok başarılı. Sermaye doğuda siyaset-bürokrasi-asker ve dindarlarını da bu uğurda kullanıyor. Doğu halkları sermaye sahiplerinden kurtulamadığı gibi, arkalarına düştükleri kendini kurtarma kudreti olmayan kurtarıcılar yüzünden çok daha kötü hallere düşüyor.

Doğu halklarının sermaye ile baş etmesi daha zor, zira bu gerçek düşmanla muhatap olabilmesi için, önce sahte kurtarıcılardan kurtulması gerek.

BATI'DA BİREY OLMAK DAHA KOLAY, DOĞU'DA İSE KURTARICILARI AŞMADAN BİREY OLMAK ZOR.

BİREY OLMAYANLAR GERÇEK DÜŞMANI İLE YÜZLEŞEMEZ…


872 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Siyaset ve Aydın İnsan - 04/12/2018
Sorun çözme yetisinde olup, sorunlara kayıtsız kalmayan insana AYDIN derim.
Peygamberler birer politikacı mıydı? - 20/03/2018
..........
Allahsızlık - 04/01/2018
....
Allah insan ilişkisi; bir bakıma din... - 16/07/2017
....
Yaratılış Bir Dayatma mı? - 08/10/2016
Yaratıcı bize sormadan yarattığı gibi; cinsiyet, ırk, görünüm, konum ve zenginliklerimizi de keyfince belirleyerek, bir oldu-bitti şeklinde insanları yaratmış.
Allah Nerede? - 06/06/2016
Eserleri ile sürekli yüz yüze olduğumuz Allah’ı kabul etmeyen çok az. Başta bedenimiz olmak üzere soluduğumuz hava, içtiğimiz su ve tüm diğer varlıklar Allah’ın eseri değil mi?
Ruhsuzluk - 04/05/2016
Ey ruh, sen nelere kâdirsin!
Ey II. Elizabeth - 25/01/2016
63 yıldır Güneşin batmadığı ülkede kraliçelik yapan, tecrübeli ve yetkili insan Elizabeth!
FELSEFE VE ATEİZM - 05/09/2015
Tüm bunlardan sonra felsefecilerin doğru bir Tanrı tanımlaması yapması beklenirken, Tanrı yoktur anlayışına girmeleri bir kaçıştır.
 Devamı