• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/tabusalcom?ref=hl
  • https://twitter.com/tabusal
Noam Chomsky: Entelektüel Nedir?

“(…)

MICHAEL ALBERT: Bir zamanlar “Sorumluluk ve Entelektüeller” adlı bir makale yayınladınız. Belki bunun hakkında biraz konuşarak başlayabiliriz. Her şeyden önce bir insanı entelektüel yapan şey nedir? Entelektüel nedir?

NOAM CHOMSKY: Bu o kadar da ciddiye aldığım bir terim değildir. Hayatımda tanıştığım ve bildiğim entelektüel insanların çoğu, entelektüel meslekler olarak adlandırılan mesleklerden çok uzaktır. Entelektüel işçiler olarak adlandırılan, yani elleri ile değil zihinleri ile çalışan insanların birçoğu kâtiplikten ibaret olan işlerle uğraşmaktadır.Örneğin akademik faaliyetlerin önemli bir kısmı esasen bir çeşit kâtiplik işidir.

Kelimeyi olumlu anlamda kullandığımızı varsayalım.

Pozitif bir çağrışımla, şeyler hakkında düşünmeye, şeyleri anlamaya, şeyleri çözümlemeye, belki de bu kavrayışlarını açık bir şekilde ifade etmeye ve başkalarına anlatmaya çalışan kimseler hakkında konuşmak isterim. Bu entelektüel hayattır.

Öyleyse bu “şeyler” toplum olabilir, kuarklar olabilir…

Müzik de olabilir.

Spor da olabilir. Öyleyse temelde herkesi ilgilendirdiği söylenebilir…

Ama bu bir yana, çoğumuzun faaliyetlerinin önemli bir kısmı tekdüzedir, dikkatli bir düşünme sonunda ulaşılmış değildir, bizi gerçekten ilgilendiren problemlere yönelik değildir ve daha derin bir kavrayış geliştirmeye yönelik çabalar ve hatta fırsatlar üzerine bile kurulmuş değildir.

Öyleyse hayatın bu kısmına çoğu kimse az zaman ayırabiliyorken, entelektüeller bir hayli zaman ayırabilmektedir.

İstedikleri takdirde, zamanlarının ve işlerinin çok büyük bir kısmını bu gibi şeylere ayırabilme ayrıcalığına sahip insanlar vardır. Ancak bunu nadiren yaparlar. Daha ziyade, işin kolayına kaçıp hamallık türünden tekdüze işler yapmayı tercih ederler.

(…)”

Entelektüelin Sorumluluğu, Noam Chomsky. Söyleşi: Michael Albert, Türkçesi: Nuri Ersoy, bgst Yayınları, Kasım 2005, İstanbul. Sf 7-8

Derleme: Bülent Kale newalaqasaba.wordpress.com

  
1989 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın